Coses de futbol

Entre rotar i fer rotacions.

Diu el diccionari que rotar és girar sobre un mateix eix. Fer rotacions no obstant és intercanviar objectes d’idèntiques característiques per a escometre una mateixa funció dins d’una estructura mecanitzada. Dos definicions que poden aplicar-se per a deixar clares les diferències entre la passada temporada i esta. Moltes vegades caiguem en el raonament simple. Accions que en aparença poden semblar idèntiques, arriben a resultar completament antagòniques una de l’altra. En eixes estem en el món valencianista, trencant-nos el cap (i de pas llançant-nos ganivets uns a altres) per a entendre perquè ara si funcionen les rotacions i en el passat, les mateixes, eren criticades.

Apliquem les definicions. Abans es rotaba. Es girava entorn a un mateix eix, un plantejament preestablit. Ara es fan rotacions, s’intercanvien jugadors d’idèntiques característiques per a afrontar un mateix paper. Els 10 canvis que va realitzar Emery en Lille el passat any, no tenen res que vore amb els 6 que es van fer en Bursa. 7 si contem que un va ser per lesió, Banega per Tino. La passada campanya des del minut un, de forma equivocada, es va deixar ben clar qui eren els titulars i quins els suplents. Els que eixien a jugar en UEFA sabien perfectament que feren el que feren, el següent partit de lliga acabarien en la banqueta o fora de la convocatòria, a l’espera d’altra cita europea. La motivació és un factor important en l’esport d’elit.

Pot ser que siga un plantejament encertat per a equips sense aspiracions, que veuen en la lliga la seua taula de salvació. Eixe inici es converteix en equívoc quan arribat el punt àlgid de la temporada, et trobes sense jugadors frescos en l’onze i sense efectius motivats, i sense el ritme de competició adequat per a traure’t les castanyes del foc en la banqueta. Com desmotaren Jordi Alba i Baraja quan se’ls va donar l’oportunitat, ambdós, estaven per a un paper molt més protagonista del que van tindre en la primera meitat del curs. Això ara s’ha corregit. Dóna igual si el motiu és la perduda de pesos pesats, per convenciment del tècnic, per veure i corregir els errors del passat, o per prendre’s enserio una competició com la Champions en detriment d’un marró com la UEFA, l’important és que ha canviat, i funciona.

A la sang fresca, la il·lusió i la fam dels nous, se’ls ha unit una gestió més eficient del grup. Ja no n’hi han titulars ni suplents per decret, ni 14 jugadors privilegiats. Tots es senten partíceps, i sabedors de que rendir, és sinònim de continuïtat. Funciona, perquè es fa bé, i amb cap, entorn a una columna vertebral. Dubte que açò Emery ho haja après en una pretemporada. Ell sabrà perquè no ho va fer en el passat. La qüestió és que s’ha adonat de l’error, i ha aplicat allò que sàvia des del principi. Más val tard que mai.

4 comments on “Entre rotar i fer rotacions.

  1. Emery ha aprendido o le han hecho aprender.

  2. Oigan ustedes a mí como que si ganamos me da igual si sabe o no sabe, si aprende o deja de aprender. Puto resultadista que soy

  3. @Lobo o sabia i no el deixaven aplicar-ho.

  4. També pot ser, encara que me incline més per la meua idea.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s