cultura de club

Buscant a Gaizka

l’apassionant adventura d’una adolescent hamburguesa a la recerca de la samarreta impossible del seu ídol. Un viatge per Europa que la portaria a Barcelona i Mallorca per a finalment a elaborar-se la seua propia carcasa a forma de reinvindació per l’impossibilitat de fer-se amb una réplica oficial del jugador.

No és una història dirigida per Kent Loach, ni les seues tormentoses relacions personals van dur a una jove germana a parlar amb la projecció mental del seu ídol futbolístic com a teràpia per a reconduir la seua desordenada vida. Però quasi. Quan un xiquet a curta edat troba en un futbolista el referent en el qual canalitzar les seues passions mundanes no es separa d’ell ni quan l’oblit dels molts anys de retir fan mossa en el record. És una relació que comença com les coses importants de la vida, sense motiu aparent, sense raó alguna, soles perquè sí.

the-barraca-mendieta2
Este articulo fue publicado en el primer número de TheBarraca Magazine

Què pot dur a una adolescent de 14 anys a erigir a un jugador basc que milita a milers de quilòmetres de la seua llar en ídol futbolístic? La jove Anja triaria a Mendieta pels seus regats impossibles a San Mamés? Pels seus gols de conte de fades a la copa del 99? O per la seua precisió de cirurgià per a ficar penals ajustats al pal? Fora el que fora l’Eurocopa del 2000 va marcar la vida d’aquella espavilada xiqueta que va idolatrar a un virtuós mag del baló, que amb les seues actuacions, va acabar per influir al futur llunyà d’una aficionada entusiasmada amb el futbol.

Des de la golejada a Àustria a Mestalla fins al debut a Amsterdam davant Eslovènia va poder presenciar des de la seua casa les evolucions del “xic d’or” sense més pretensió que les de gaudir del bon futbol. Pretensions que van ser modificades quan Raúl, a Bruixes, desaprofitara una oportunitat històrica a la primera Eurocopa organitzada per dos països veïns.

Aquella vesprada, indignada per la decisió del seleccionador nacional de substituir al basc quan millor estava el partit, va decidir vestir, en forma d’adhesió davant una injustícia, els colors del ros interior valencianista, iniciant així, una boja aventura que li duria a remoure Roma amb Santiago. A Hamburg és pràcticament impossible no trobar producte algun que es comercialitze a Europa.

Les seues menudes però coquetes llibreries amaguen autèntics tresors editorials que són venerats per botiguers capaços d’aconseguir a petició del client qualsevol llibre en qualsevol llengua i de qualsevol país. Les seues tendes de música són monuments al culte de la indústria del vinil i als seus referents musicals. Fins les tendes d’oportunitats donen resposta a qualsevol petició comercial d’un capritxós i extravagant comprador. Però en dita ciutat de principis del segle XXI trobar una samarreta de Mendieta era impossible.

Ni als mercadets on abunden les falsificacions, ni als catàlegs més estranys, ni a les tendes més elitistes i amb millor stock del món. Aquella xiqueta de 14 anys, desesperada ja davant tanta negativa, va conèixer en primera persona una de les tares més característiques del club on militava el seu ídol: El peculiar enginy per a perdre diners al no saber vendre la seua marca. Si alguna cosa bona té el ser alemany és que tard o d’hora acabes a Mallorca de vacances.

Un any després d’iniciar una croada impossible per a agenciar-se amb una samarreta que pareixia estar prohibida va rebre la notícia dels seus pares. Després d’acabar l’institut, viatjarien tres dies a Barcelona i després rematarien el parèntesi estival en l’illa preferida dels teutons. Era impossible no aconseguir una samarreta en el propi país d’un jugador tan destacat per aquells temps.

– Tenen samarretes de Mendieta?
– No, però tenim de Raúl…
– Soles vull de Mendieta, gràcies.
– Es venen molt bé les de Rivaldo.
– No m’agrada Rivaldo.

«Espanya pareixia desconèixer a un dels seus majors talents. Per més que preguntava per ell intentaven vendre’m samarretes de Raúl o Valerón»

Alguna cosa així hagué de patir de forma constant i repetitiva en centenars de tendes de diferents llocs, una recerca frustrant: «Espanya pareixia desconèixer a un dels seus majors talents, per més que preguntava per ell intentaven vendre’m samarretes de Raúl o Valerón. Era lògic pensar que un jugador de tanta rellevància agranara en vendes fins al punt de tindre esgotades les seues existències?»

Conta asseguda a una cafeteria mentre resonen riures, els ulls dibuixen sorpreses i les mans volen al cap.

El mundial de 2002 estava a les portes i aquell estiu mallorquí va llençar per terra les il·lusions d’una xiqueta, però no l’obstinació d’acompanyar des de la militància al seu ídol en una aventura mundialista. Algun profit havia de traure a un d’eixos ensenyaments estúpids que va aprendre al col·legi. Després de remoure tots i cadascun dels armaris de la seua casa a la recerca d’una samarreta roig-Espanya, va emprendre la labor de fabricar-se el seu propi mant. Amb fil de color blanc i agulla fina va brodar el nom de Gaizka a la samarra «perquè Mendieta era massa llarg i jo molt inútil amb l’agulla de cosir».

No va poder comprar una original, però aquell estiu es va passejar per tota la ciutat amb aquella meravella casolana amb el nom del seu ídol brodat a la recerca de fanzones amb pantalles gegants o locals on retransmeteren partits de la selecció espanyola a Japó i Corea. Hui dia, quasi deu anys més tard, aquell tros de tela violat per una agulla es conserva guardat com un tresor a casa d’Anja Konrad, una dona que en l’actualitat arriba als 25 anys i on la seua vinculació pre-adolescent amb un ros talentós li va inculcar el convenciment d’emprendre la carrera de periodisme.

A l’estiu de 2011 va col·laborar amb diversos mitjans cobrint el mundial femení organitzat a Alemanya i a més és becaria d’una de les revistes de culte futbolístic més importants d’Europa. A pesar de tot, Anja continua sense tindre una samarreta de Mendieta, però pot presumir de guardar entre les seues pertinències un xicotet tresor de gran vàlua personal.

Primers mesos a una ciutat desconeguda, encara amb la sensació de ser un home perdut enmig de cap part preguntant-se constantment «què fas ací». En aquells estius de mundials femenins, descobreixes un país capaç de ficar 80.000 espectadors a un estadi per a vore a 22 dones jugar un partit de futbol. Amb gent al voltant, que no sap qui eres però que intenta que t’integres a un habitat que es nota que no és el teu, al qual no et sents encara amb la comoditat suficient com per desembolicar-te per tu mateix en lloc algun.

On hi ha qui s’obstina a ‘obligar-te’ a anar a llocs per a descobrir el teu nou món. En aquells dies de visitar bars i fanzones per a vore futbol i conèixer els teus nous companys, regats amb cerveses quilomètriques i aliments que excedien tota grandària fins eixe moment coneguda, entra al local una xica cridanera, amb una caçadora creuant-li el pit.

Algú la saluda, es seu entre nosaltres i abans de poder donar un glop de cervesa ens presenten amb mirades com qui vol emparellar a una amiga que està sola, com tu, en una ciutat massa chic com per tolerar això.

– Anja, este xic és nou, ve d’Espanya.
– De quina part d’España ?
– De València…
– València ! Tinc una cosa que dir-te…

Amb traductor pel mig aquella dona de penetrants ulls parla de viatges a Mallorca, de dependents de tendes que intentaven col·locar-li samarretes que ella no demanava i d’un jersei brodat amb paraules conegudes. Aquella conversa va acabar a la seua casa, a 20 minuts de la cafeteria, contemplant un jersei cosit i establint els primers passos d’una amistat que podia haver arribat a més si una inoportuna cridada de telèfon no l’haguera obligat a traslladar la seua residència a Berlín.

On ara, Anja i la seua samarreta brodada, viuen recordant aquells temps, que de tant en tant, i davant els èxits de la Selecció, desempolsa per a rememorar dies de cerveses a un bar on va conèixer a un emigrant esporàdic amb el qual va arribar a sentir-se tan pròxima com un dia ho va estar de Mendieta.

6 comments on “Buscant a Gaizka

 1. la pregunta es quantes Anja Konrad hi han pel món per culpa de Villa. D' ací 10 anys ho sabrem

 2. yo conozco mucha gente que le ha pasado cosas parecidas buscando una camiseta del valencia… pero no se han cosido el nombre de un jugador a una camiseta XD joder !! jajaja.

 3. Grande Mendieta que cayó en desgracia nada más salir de la terreta. Y más grande Anja con su pasión incondicional.
  Saludos.

 4. meravellosa història !!

 5. Jose Ramón Fuertes

  la gracia de estas historias es que los jugadores pasan como de la mierda de esa gente, pobres ilusos que mueven montañas por su fe.

  es cosa del futbol moderno.

 6. Pingback: Una plaga de piojos – THE BARRACA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s